Sunday, February 22, 2009

(^_^) andai ITU takdirnya(^_^)

salam sumer...hahhh...
long time no c r...

i miss u all tau...muhahah....
may b xder idea nak create, sebab tu laa x update kot...

ok today,  nak share citer skit nagn korg..
memg daku ni peminat setia novel cintun..tapi buku motivasi pon ai baca gak..
apa je yang boleh d baca ai baca...selagi best...:)
ader la satu buku ni...masa tu k at bilik kawan dok cita2 pasal buku ni...so aku jadi teruja nak baca...
aku x leh lee dgr bab2 buku cita best ni..kompem akan ku dapatkann sbg KOLEKSI...
selagi x dapat, selagi tu akan kucari..
buku ni pon dah  hampir sebulan aku melilau cari..p satu kedai, ke satu kedai...xdep..
tiba lah satu hari ni...
aku p kedai tu...belek buku lain..ternmpakk buku ni..terteleng aku baca...AAANDAII IITUU TAKKDIRNYA...
uik!!!!!! buku ni laaaaaaaaaa....wkkakakkaka...ALHAMDULILLAH..akhirnya...jumpa juga aku..
balik umah...aku trus balut... baca.....
aku klu bli buku..kena balut lu..x best nanti..rosakk buku..nak kasi org pinjam pon x slesa..huhuhu
aku baca dan baca....huh..lupa nak mkn...tpii semayangg tetap x lupa tau...
MAK MERTUA lau ponnantii wat dekkk jek..wakakak..

ok lah..namo merepek meraban lagi....
ni dia buku nya....
ANDAI ITU TAKDIRNYA.....



Photobucket
ni sinopsis cita tu....


Aleya, seorang gadis yang cantik dan berlatarbelakangkan keluarga sederhana, dalam diam menyimpan perasaan pada seorang anak tokoh korporat yang ternama yang juga merupakan rakan sekuliahnya di universiti di United Kingdom, Syed Adam Aizril. Syed Adam Aizril, wajahnya yang tampan menjadikan dia kegilaan ramai gadis. Limpahan kemewahan meletakkan ego dan kesombongan di singgahsana yang paling tinggi.Mentalitinya yang mementingkan darjat dan kedudukan telah menutup pintu hatinya untuk mendengar bicara hatinya sendiri yang pada ketika telah mula ada getaran buat Aleya.

"Salahkah Leya mencari sedikit bahagia? Mengapa Leya tak pernah dapat merasainya? Hina sangatkah Leya sebab beribu dan berbapakan orang miskin? Memang Leya miskan tapi Leya juga jugak ada maruah diri."

Terjadinya suatu perkara yang menyatukan mereka. Tapi kerana terlalu ego, sombong dan mementingkan darjat, begitu hina Aleya dilayan Syed Aizril.

"Saya telah menjadi balu sebelu masanya dan anak-anak saya juga telah menjadi anak yatim sebelum masanya. Sembilan bulan saya mengandung mereka tanpa suami di sisi. Saya pekakkan telinga mendengar cemuhan masyarakat sekeliling."

Kuasa cinta, tiada siapa yang dapat menghalang. Mereka kembali bersatu atas penyesalan Syed Aizril. Ketika ingin menyulam bahagia dan menyemai kasih antara dua hati, munculnya Sharifah Emilin, sepupu kepada Syed Aizril yang membuat onar. Sharifah Emilin yang penuh di hatinya dengan ego, bongkak dan iri hati ingin menunaikan dendamnya pada Aleya yang dianggap merampas Syed Aizril yang konon dianggap sebagai kekasihnya. Namun, di hati Syed Aizril, hanya Aleya yang bertakhta.

"You dengar sini Zril, dendam I tak habis kat sini. I bersumpah, I akan pastikan hidup you musnah...musnah sebagaimana you musnahkan hidup I. I takkan lepaskan you. You tetap akan jadi milik I. I janji Zril, I janji."

Namun, ada kalanya cinta mereka teruji di tengah jalan. Kerana keegoan seorang lelaki yang menuncak, Syed Aizril telah melakukan kekhilafan yang hanya merugikan dirinya sendiri dan hampir-hampir menyebabkan dia kehilangan cinta sucinya.

"Leya jangan tinggalkan abang. Kembalilah sayang, kembalilah. Jangan teruskan perjalanan itu. Berilah abang peluang untuk membahagiakan Leya. Hentikan perjalanan itu sayang, pandanglah ke belakang walaupun cuma seketika."

Salahkah Aleya kerana memilih Syed Aizril dalam hidupnya?

"Namun dia terleka sebentar dengan kebahagiaan palsu yang diciptakan oleh suaminya. Habis manis sepah dibuang. Dia akhirnya menjadi pengemis cinta pada suaminya sendiri. Akhirnya dia telah terluka untuk kedua kalinya tetapi kali ini kelukaannya lebih dalam hingga meragut nyawanya sendiri. Itulah kisah perempuan yang bernama Nur Aleya binti Idris."

Cinta...cinta telah menjadikan ALeya, gadis yang pendiam dan berperibadi sederhana, seorang yang kuat, tabah, tegas dan berani, walau dalam hatinya penuh cinta dan kasih.

"Selama aku miniti liku-liku kehidupan yang penuh onak dan duri ni, aku tidak pernah pasrah dalam hidupku. Andai itu takdir-Nya sebelum menggapai bahagia aku redha. Namun sampai waktu apabila aku tidak mampu bertahan lagi, hatiku lebih keras dari kerikil."

Cinta...cinta telah mengubah Syed Aizril yang ego dan sombong kepada seorang tang sangat menghargai cinta dan kasih sayang.

"Leya, abang janji dengan nama ALLAH abang akan menjaga Leya hingga ke nafas yang terakhir. Percayalah sayang. Leya takkan keseorangan lagi. Abang sayang Leya dengan penuh hati abang."


ok ok..dah tgkk sinopsis ka?? teruja x??
 x teruja?? mehh aku kasi ulasan  atau komen plak..
ni dr sudut pandanagn ku la..kita share2 k?
SHARING is CARING....
 al kisahh toibbb.....

untuk buku ni tata kasi 5 star la..
memg perghh.... bestt siott..tangkap shahdu..tangkp leleh..lentokk sampai ku  x nakk tertidoo...
lagi ko baca lagi la nak tahu apee plot nyaa..apa klimakss nya...dan apa endingnyaa...

naa..masa selakk helain pertama ok lagi..masukk yangg page 3...pergh...dahh mula sesi gaduh2 beb..
ni teruja nak tahu sebab ape...lagi2 baca..
sampai satu page tu..eee...bengang nya aku nagn syed adam aizrill ni...memg mangkok la..
tpi kacak...huhuu..
senang2 dia permainkan pompuan..permainkan perasaan..jatuhkan mrtabat..tahu la..walauponn kita kaya...mana p adab kita sebagai  anak melayu...di mana mruah nya...

loncat2 la na??
part aku xtahan..maruah pompuan d permainkan la...sehingga terjadi perkara aib..dan d malukan lagi, d hina, oleh  org kaya, d sisih keluarga..
oh aleya...tabahnya hatimu..
klimaks nya..yang aleyaa nak mati tu... sedihh gilaa...bygkan dalam time  d sisih suami..
d mana kahh tanggjawab suami time tu??? masih lagi nagn EGO seorg LELAKI..
huh..apa la guna masa org tinggalkan kita bru nak nyesal...
DAH TERHANTUK BRU NAK TERNGADAH...
 ni lah lelaki...kuikui(yang laki2 lain jagn marah rrr......emo ni)haahhah
 dan ending kisah ini....mana leh bg tahu...nak baca sendiri..bli la yang original...
haahahah.....

ok2..pjg gakk post yang ni...
apa2 pon...dalm cita ni bykk teladan dapat di ambil..
bg mana aleya layari hidupp sendirian tanpa menharapkan bantuan org lain, 
berdiri ats kaki sendiri, i pround of u aleya.. and i want 2 be like u....

dan aleya.. tahu ..cinta sejatii hanya dtg dari hati yang tuluss dan suci..dan aleyaa ada segalanya. itu, ketulusan hati nya...dan  sebagai ibu,rela berkorban apa sahaja demi anaknya...
sedar syurga  seorang isteri d bawah kaki suami..maka dia rela apa sahaja..
dan cinta pda yang ESA,, dia redhaa setiap ujian yang melanda..
amin..

aicehhh..macm penulis lak....pjgg gilaa..leh wat skrip...
hhohoho....
ok..ader masa tata update lagi...
salam sayang ....



4 comments:

tewe said...

nice review... ekekkee

lily_lavender said...

wakakak...biasa la..bab mengomen ni...pantangg...pantang nak komen

medea dayana said...

bace cite ni buat yana nanges...tp novel ni mmg best..

Norlia Yusof said...

Salam ziarah.. Akak pun dah baca novel ni... Mmg geram sangat, dan tersentuh hati dgn ayat2 siti rosmizah.. Ama macam novel Cinta Kau Dan Aku... Beli kat http://novelmalay.blogspot.com